.

Wat is een goede zithouding?

Blog

Wat is een goede zithouding?

Gezond ouder worden, dat zou iedereen graag willen. Daarom is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Gemiddeld zit de Nederlander 9,1 uur per dag. Dat is langer dan een hele werkdag. Als je jezelf een goede zithouding aanleert, kun je daar later profijt van hebben. Je ervaart minder klachten in je schouders, rug of nek en dat verhoogt het zitplezier. Hoe zorg je voor een fijne en goede zithouding? En hoe belangrijk is het om te bewegen als je op de juiste manier zit?

Zit je goed?

De beste manier om goed te zitten is een ergonomisch verantwoorde zithouding. Ergonomie staat voor niets meer en niets minder dan het aanpassen van de omgeving aan de mens. Dit kan gaan over een product, ruimte of werkplek. Het komt van de Griekse woorden ‘ergo’  (werk) en ‘nomos’ (wet). Meestal gaat het dan ook om een werkplek. Omdat we tegenwoordig veel meer zitten is ergonomisch verantwoord zitten een stuk belangrijker geworden. Het belangrijkste bij het zitten is dat je de stoel aanpast op je lichaam. Hierdoor zit je lekkerder en het is ook nog eens beter voor je lijf.

 

Verantwoord relaxen

Om verantwoord te kunnen relaxen, heb je maatwerk nodig. Iedereen heeft andere lichaamskenmerken. Je hebt misschien last van bepaalde lichamelijke klachten of specifeke zwakke plekken. Stoelen op maat bieden diversiteit. Voor ieder lichaam is er een passende stoel. Dit zorgt ervoor dat de stoel wordt afgesteld op jouw wensen. Heb je een zwakke rug? Dan wil je graag de juiste ondersteuning in deze zone. En als je hele lange benen hebt, wil je die ook ergens kwijt. Een stoel op maat is daarom erg aan te raden. Heb je specifieke klachten of ben je in behandeling bij een fysiotherapeut? Voor medisch advies verwijzen we altijd naar een fysiotherapeut, dokter of arts. Zij weten wat het beste is voor jouw lijf. Vraag deze specialisten vooral om advies over de benodigde ondersteuning bij het zitten. 

 

Advies voor het kiezen van de juiste stoel

Yvonne de Leeuw- van Zaanen is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapeuten. Ze beantwoordde voor ons wat vragen over verantwoord zitten. Ze legt uit dat een standaard stoel voor de gemiddelde mens goed zal passen, maar voor veel mensen ook niet. Als je zelf erg lang bent terwijl je echtgenote heel klein is, is het moeilijk om beide comfortabel in de stoel te kunnen zitten. ‘De stoel die voor meneer comfortabel de benen ondersteunt, is voor mevrouw waarschijnlijk te hoog en te diep. Geen ondersteuning aan de voeten zorgt voor meer druk en discomfort onder de bovenbenen en te diep zorgt voor onderuit gedrukt worden, het zogenaamde hangen in de stoel.

Uiteraard kun je dan een stoel kiezen die daar tussenin zit zodat het voor beiden beter bij het lichaam past – de consequentie is dat geen van beiden optimaal comfort heeft. Een andere keuze zou kunnen zijn: beide een passende stoel. Denk bij het verschil in lichaamsmaten bijvoorbeeld ook aan de hoogte en de breedte van de armsteunen. Als de armsteunen niet goed passen, of te hoog, te laag en te breed zijn, zorgt dat voor minder comfort in de nek-, schouder en armen. Dit kan klachten in deze regio versterken.’ Wil je zelf ervaren wat een stoel op maat jou kan bieden? Kom dan eens proef zitten in onze winkel. Je kunt zowel met als zonder afspraak langskomen.

 

Zitten, relaxen en weer opstaan

Bewegen is minstens net zo belangrijk als goed zitten. Minder dan de helft van de 50-plussers voldoet aan de beweegrichtlijn van het RIVM. Yvonne de Leeuw- van Zaanen: ‘Ieder half uur even opstaan en de grote spieren aan het werk zetten helpt al.’ Goede stoelen en de juiste instellingen zijn dus enorm belangrijk, maar jouw bewegingsgedrag en houding dus ook. Probeer niet te lang achter elkaar te zitten en kom regelmatig in beweging. Heb je moeite met opstaan of vind je het soms oncomfortabel? Dan kan een ergonomische sta-op stoel net dat steuntje in de rug zijn om gemakkelijk in beweging te komen. De ideale zithouding wordt dus eigenlijk vooral veel afgewisseld met beweging.

LR-VS relax fauteuil Treasure 257-8.jpg

Veelzijdig en functioneel

Sta Op Relaxfauteuil Treasure is een voorbeeld in onze collectie sta-op stoelen. Deze kunnen geheel naar eigen wens worden aangepast. Kom langs in de winkel om de gehele collectie te bekijken. Er is veel keuze in relaxstoelen, zodat er altijd wel een bij je in huis past. Van moderne Scandinavische stijlen tot een landelijke uitstraling. Met een stoel op maat zit je goed.

 

Op maat gemaakt

Een goede stoel wordt met maatwerk volledig aangepast op je lichaam. We bieden meerdere stoelvarianten voor verschillende lichaamsmaten. Ook bieden onze stoelen ondersteuning voor specifieke zones als daar behoefte aan is. Elk onderdeel kan naar wens worden aangepast, denk aan armleuningen, een voetsteun, de hoogte en diepte van het zitvlak. Als de stoel lekker zit dan zijn er ook nog heel veel opties om het model aan te passen. Je kunt kiezen uit meerdere maten, poten, soorten bekleding, kleuren en soorten bedieningen.

 

Onze adviseurs staan altijd voor je klaar om je van een passend advies te voorzien. Bezoek onze winkel en ervaar zelf het comfort van een op maat gemaakte relaxstoel.