.

Tips om je stress te verlagen en daardoor beter in te slapen

Blog

Tips om je stress te verlagen en daardoor beter in te slapen

Lig je in bed te piekeren en slaap je daardoor moeilijk in? En wanneer dat een aantal avonden gebeurt, pieker je dan over je slaapproblemen en de gevolgen voor de volgende dag? Angst en stress zijn grote boosdoeners van een slaaptekort. Veel mensen die last hebben van stress proberen poeders, pillen en kruiden uit, maar daarmee wordt niet het onderliggende probleem aangepakt.

Overprikkeling en stress

Stress ontstaat door overprikkeling, in de ruimste zin van het woord. Er kunnen teveel taken op het werk liggen, er kan een familieconflict aan je vreten, je bent onzeker over jezelf of je hebt gewoon later op de avond flink gesport en daarna tot laat televisie gekeken. Overprikkeling is er in vele vormen.

Verander levensstijl

Het aanpakken van je levensstijl helpt je om het stressniveau te verlagen. Zorg in ieder geval dat het aantal prikkels daalt, zeker ’s avonds. Daar hebben we een aantal simpele tips voor.

  1. Geen beeldscherm meer aan, twee uur voordat je gaat slapen. Je hoort het goed, geen televisie, geen smartphone, geen tablet! Deze apparaten zorgen niet voor rust. Ook geven ze blauw licht af, die jouw hersenen laat denken dat het dag in plaats van nacht is. Luister een rustig muziekje of pak een boek.
  2. Let op eten en drinken. Het is niet handig om laat op de avond nog cafeïnehoudende dranken te nemen. Ook alcohol helpt niet bij een goede nachtrust. Misschien slaap je daarmee wel gemakkelijker in, maar je zet je lichaam heel hard aan het werk om die alcohol weer af te breken. Suiker doet je nachtrust ook geen goed.
  3. Dim het licht. Het is rustiger aan je ogen en heeft een kalmerende werking. Fel licht past bij overdag, dat vinden je hersenen ook.
  4. Sport een aantal keer per week (maar dus niet vlak voor het slapen). Sporten helpt je om je hoofd leeg te maken en je zekerder over jezelf te voelen. Daarbij komen bij intensief sporten stoffen vrij die je een gelukkig gevoel geven en bovendien kunnen je spieren erna beter ontspannen.
  5. Zorg voor een goede slaapomgeving. Hou de slaapkamer schoon en ventileer goed. Kies een kussen dat prettig en gezond ligt, een dekbed dat niet te warm is en een matras dat je lichaam helpt ontspannen. Altijd Goed Slapen in Nederland kan je hier meer over vertellen.

Kun jij goed nee zeggen?

Uiteraard heeft stress ook te maken met andere factoren. Hoe is het netwerk om je heen: krijg je hulp? En met je eigen instelling: kun je goed ‘nee’ zeggen als dat nodig is? En hoe ga je om met conflicten: kun je ze parkeren op het moment dat je er geen invloed op hebt, bijvoorbeeld als je wil gaan slapen? Vind je dit soort kwesties lastig, dan is het een goede optie om iemand in de arm te nemen. Bespreek dit met je huisarts, want die heeft ervaring met patiënten met stressgerelateerde problemen.