.

Blog

Verleng de levensduur van je eettafel: onderhoud tips

Verleng de levensduur van je eettafel: onderhoud tips

Je eettafel is niet alleen een van de grootste en belangrijkste meubelstukken in je interieur, maar ook een plek waar samenzijn centraal staat. Het is dé plek in je huis waar gezellig samen aan getafeld wordt, visite wordt verwelkomd en waar eventueel een plek kan worden gecreëerd om werk te verrichten. Je maakt er dagelijks meerdere keren gebruik van, hierdoor kunnen er sneller gebruikssporen ontstaan. In deze blog vertellen we jou hoe je je eettafel zo mooi mogelijk kan houden. Dit zijn een paar onderhoudstips voor een langere levensduur van je eettafel.

Allereerst beginnen we met het vertellen van een paar algemene korte tips om elke eettafel in de perfecte staat te houden.

1. Gebruik onderzetters

Heb je lekker gekookt en wil je de pan op tafel zetten? Denk er dan altijd aan om een pannenonderzetter te gebruiken, teveel hitte kan de tafel namelijk erg beschadigen. Dit geldt ook voor glazen die vocht en waterkringen kunnen achterlaten en die wil je niet op je tafel krijgen. Dit kan na langere tijd in de tafel blijven zitten. Het gebruiken van een tafelkleed beschermt je tafel ook tegen beschadigingen van bestek en servies.

2. Maak regelmatig schoon

Een tafelkleed beschermt natuurlijk tegen de meeste viezigheid, maar wil jij je tafel echt goed onderhouden? Dan is het goed om elke dag een doekje over je tafel heen te halen zodat hij extra mooi zal blijven! Er kan natuurlijk gemakkelijk  stof of ander vuil op terecht komen.

3. Ontwijk teveel zonlicht

Je wil natuurlijk niet dat je tafel verkleurt, maar als hij veel in de zon staat is de kans groot dat dit wel kan gebeuren! Zorg dat er geen langdurige blootstelling aan direct zonlicht is. Staat je eettafel wel voor een groot deel in de zon? Dan raden we je aan om je raamdecoratie dicht te houden wanneer de zon er het hardst op schijnt.

4. Houd het opgeruimd

Naast de vele functies van de eettafel die we genoemd hebben, is het ook verleidelijk om hem als opslagplaats voor allerlei spullen te gebruiken. Denk aan tijdschriften, sleutels, opladers, tassen en boodschappen etc. Door deze items kunnen er helaas wel krassen of beschadigingen op de tafel ontstaan. Vermijd dus het plaatsen van zware en scherpe voorwerpen op tafel. Heb je extra opbergruimte nodig? Overweeg dan om een buffetkast, dressoir of plank aan te schaffen in de buurt van de eettafel.

Naast de algemene tips gaan we wat dieper in op de onderhoudstips voor verschillende soorten materialen van eettafels.

Hout

Beschik jij over een prachtige houten eettafel? Het oppervlak van de houten eettafel heeft altijd een unieke structuur en dat maakt het materiaal én de uitstraling eigen. Hout is een levendig en ademend natuurproduct dat bij hoge luchtvochtigheid uit kan zetten. Dit kan soms resulteren in geluiden, vooral bij de verbindingen. Het materiaal heeft dus goed onderhoud nodig om in een optimale staat te blijven. We raden daarom aan om de schroeven regelmatig aan te draaien, zodat de constructie stevig blijft.

Heb je nog geen houten eettafel, maar ben je wel opzoek? Dan is ons mix & match tafelsysteem Bauke wellicht een geschikte optie, deze tafel biedt je namelijk de keuze om zelf je eikenhouten tafel samen te stellen.

Glas

Vergeleken met een massieve houten tafel, is een glazen tafel erg licht en klassiek in je interieur. Ook hierbij komt natuurlijk goed onderhoud kijken. Bij een glazen tafel zijn er sneller vlekken te zien. Het is dus belangrijk om hem na elk gebruik goed schoon te maken. Dit kan je het beste doen door hem eerst goed stofvrij te maken. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, dit kan het glas aantasten. Gebruik in plaats daarvan een simpele glasreiniger.

Lamulux / kunststof

Hout en glas zijn natuurlijk hele mooie materialen voor een eettafel, maar het kan soms een uitdaging zijn om deze mooi te houden. De materialen Lamulux / kunststof zijn minder lastig te onderhouden; ideaal voor bijvoorbeeld knoeiende kleine kinderen. Het enige wat je bij deze materialen hoeft te doen, is schoonhouden met een doek. Verder is een groot voordeel Lamulux / kunststof dat het wel een houtlook kan hebben, maar niet de nadelen van hout-materiaal heeft. Daarnaast zijn ze ook nog in verschillende kleuren beschikbaar.

Eettafel Elvis / Lamulux

Het onderhouden van je eettafel is dus essentieel om er langer van te kunnen genieten! Neem dus de tijd om je eettafel goed te onderhouden en gebruik onze tips. Ben je nog op zoek naar een eettafel en heb je nog meer advies nodig over de verschillende materialen? Kom dan langs in onze winkel in Nederweert en laat je adviseren door onze specialisten.